Enkele jaren gelden was het nog volledig nieuw, de rupsenplaag die de buxusplant aantast. Het gaat om rupsen van de buxusmot. De van oorsprong uit Azië afkomstige rupsen zijn al enkele jaren bekend in de Bommelerwaard, Andel en Geertruidenberg. De rupsen zijn aan een ware opmars begonnen en zijn de Maas inmiddels ook overgestoken.
Veel schade aan buxus
De buxusmot veroorzaakt veel schade aan buxusstruiken en -heggen en laat zich niet zo maar stoppen. Bijgaande foto’s spreken voor zich. Doordat de buxusmot zich meerdere malen per jaar voorplant verspreid deze zich snel. Zodra de temperaturen boven de tien graden komen worden de rupsen actief en gaan massaal aan de buxus vreten. Vanaf ongeveer eind mei tot medio juni verschijnt de eerste generatie motten. Circa eind augustus de tweede generatie die blijft door vreten tot ze in oktober winterslaap gaan.
Veel schade aan de buxus door de buxusmot
Tijd voor actie
Heeft u de rupsen van de buxusmot ook bij uw buxus gezien? Dan is het wel tijd voor actie! Door in deze periode uw buxus te controleren en de rupsen te verwijderen voorkomt u een toename in de populatie in de zomer. U kunt het goed zien, want uw buxus is aangevreten of u ziet aan elkaar gesponnen takjes met uitwerpselen. De rupsen treft u meestal vlakbij.
Ontdekt u al veel rupsen dan is bestrijden een optie. Wij helpen u graag. Neem contact op voor de mogelijkheden.
Zal deze haag het nog redden?
Buxus vervanger
Soms is de buxus al niet meer te redden. Deze is dan al zo kaal gevreten dat een vervangende plant een oplossing biedt. Tegenwoordig zijn er goede vervangers op de markt die sprekend op de buxus lijken en dezelfde eigenschappen hebben. Denk dan aan wintergroen, regelmatige groei, klein bladig, goede vorm snoei mogelijk etc. Een van de meest gebruikte vervangers is de Ilex Crenata. Bijkomend voordeel is dat deze plant minder gevoelig is voor schimmels en virussen. Wilt u in plaats van buxus besluiten een goede vervanger aan te planten? Wij helpen u graag. Neem contact op voor de mogelijkheden.
Meer weten over de buxusmot? Bekijk dan de informatiesheet van de NVWA.
Recente reacties