We krijgen veel vragen binnen van klanten over de huidige stand van zaken. En daar zit weinig schot in.

De situatie nu:

  • Grondverzet mag alleen binnen de kavel,
  • Bij elke grondtransport MOET een schone grond verklaring,
  • De huidige ondergrens is nog steeds onveranderd 0,1 microgram.

Bovenstaande betekent voor ons (uw hovenier) dat voor een groot deel van het werk een zogenaamd. Schone Grond Verklaring nodig is. Dit houdt in dat wij een bodemmonster van de grond vooraf ter beoordeling moeten opsturen naar een lab.

Behalve de wachttijd, die momenteel oploopt tot 8 weken, betekent dit een forse extra kostenpost van circa € 900,- euro ( afhankelijk van o.a. wachttijd, locatie en lab)

Als branche en hovenier zijn we in afwachting van meer duidelijkheid van de overheid.  Zie ook onderstaand kader:

 

Publicatiedatum 01-08-2017 | 00:00 Wijzigingsdatum 04-11-2019 | 13:03

29 oktober 2019: versneld traject naar Tijdelijke Achtergrondwaarden voor PFAS in de grond

Het Ministerie van IenW (Infrastructuur en Waterstaat) heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) verzocht om versneld Tijdelijke Landelijke Achtergrondwaarden voor PFAS af te leiden. De achtergrondwaarde geeft aan welke concentraties PFAS op relatief schone plekken in Nederland verwacht kunnen worden. Omdat die gegevens pas in 2020 beschikbaar zouden zijn, heeft het ministerie nu verzocht om versneld een achtergrondwaarde te bepalen. Hiervoor maakt het RIVM dan gebruik  van de beschikbare meetgegevens van Provincies.

De Tijdelijke Landelijke Achtergrondwaarde moet veilig zijn voor mens en milieu. Eerder bepaalde het RIVM al risicogrenzen voor PFAS in de bodem. Verder zal bij het bepalen van de achtergrondwaarde rekening worden gehouden met de onzekerheid van de beperkte verzameling gegevens: we hebben geen gegevens uit heel het land en de dataset is beperkt van omvang. Het RIVM verricht ondertussen metingen in Nederland om in 2020 een definitieve achtergrondwaarde te kunnen bepalen.